Νικόλαος Λαρυγγάκης

Ο Ροταριανός Όμιλος Αμαρουσίου σε συνεργασία με τους Ροταριανούς Ομίλους Αθηνών – Λυκαβηττού Αθηνών-Νότου και Σαλαμίνας Β.Αίας  πραγματοποίησε πανηγυρική εκδήλωση, τη Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στην  Αθηναϊκή Λέσχη, προς τιμήν του κ. Νικόλαου Λαρυγγάκη, Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αμερικανο-Ελληνικού  Ινστιτούτου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, Ο Αρχηγός ΓΕΝ κ. Νικόλαος Τσούνης όπως επίσης και ο Πρόεδρος του American Hellenic Institute – Athens Chapter κ. Γεώργιος Οικονόμου.

Στη συνεστίαση που ακολούθησε, μετά το δείπνο της συναδέλφωσης και των ανακοινώσεων της Γραμματείας, πραγματοποιήθηκε η εισδοχή ενός  νέου μέλους του Ομίλου, του εκδότη της εφημερίδας  Maritime Economies  κ. Διονύση Πολίτη, με ανάδοχο τον Πρόεδρο του Ομίλου ροτ. Άγγελο Καρμανιόλα. Το νέο ροταριανό παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μελών του Ομίλου ροτ. Νικόλαος Καράκος και το ροταριανό σήμα κομβιοδόχης επέδωσε ο Διοικητής  της 2470 Ροταριανής Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ  ροτ. Απόστολος Μαμάτας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Λαρυγγάκη με θέμα: “ Σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ ο ρόλος του Αμερικανο-Ελληνικού  Ινστιτούτου». Ο κ. Λαρυγγάκης τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης αυτής που αποτελεί ευκαιρία για την παρουσίαση του έργου και του ρόλου που διαδραματίζει το AMERICAN HELLENIC INSTITUTE στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ουάσιγκτον, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη για τα ελληνικά θέματα.

Το American Hellenic Institute είναι το πιο σημαντικό ελληνοαμερικάνικο  Think Tank και Lobby στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1974, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και από τότε σταθερά και συντονισμένα παρεμβαίνει  στα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ με ανακοινώσεις, υποδείξεις και καταθέτει μαρτυρίες – τεκμήρια που αφορούν στα εθνικά ζητήματα ώστε να δημιουργήσει το σωστό περιβάλλον για  να πετύχουν στις εσωτερικές τους συνομιλίες. Ο βασικός στόχος του AHI είναι να συμβάλλει στην καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων που αφορούν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, προωθεί στην Αμερική τα θέματα του ελληνισμού και της ομογένειας και αποσκοπεί στη βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων, μεταξύ, Αμερικής, Ελλάδος και Κύπρου, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Πραγματικά είναι για μας μεγάλη ικανοποίηση να έχουμε κοντά μας, συμπαραστάτες μας, τόσους εκλεκτούς συμπολίτες μας. Μας δίνει δύναμη και ενθάρρυνση για μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθηση και αναγνώριση των δικαίων του ελληνισμού μέσω της εφαρμογής της νομιμότητας

Εκτός απροόπτων εξελίξεων, βγαίνουμε από το Μνημόνιο και η κατάσταση «ομαλοποιείται» εντός εισαγωγικών. Είναι η ελπίδα όλων μας να δημιουργηθεί ένα κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενός σταθερού επιχειρηματικού καθεστώτος για την προσέλκυση επενδύσεων, ξένων αλλά και ντόπιων.

Εκτός των οικονομικών προκλήσεων έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις οι οποίες είναι σε έξαρση τελευταίως. Συνεχίζει η ασταθής κατάσταση στην Συρία και στην Μέση Ανατολή γενικότερα καθώς και στην Λιβύη, προστέθηκε δε τελευταίως και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) (FYROM)  και μαζί με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία δημιουργείται ένα επικίνδυνο κλίμα και κλοιός πέριξ της Ελλάδας. Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και το θέμα της Κύπρου το μίγμα καθίσταται εκρηκτικό.

Πιστεύω ότι τον μεγαλύτερο σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να παίξουν οι Ην. Πολιτείες. Όπως αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται σε όλα τα μέτωπα – Ανατολική Μεσόγειος – Συρία, Δυτικά Βαλκάνια, Νότια Μεσόγειος – Βόρεια Αφρική. Σήμερα το πιο πιεστικό και άμεσο πρόβλημα για τον Ελληνισμό είναι το Κυπριακό. Μια ανεξάρτητη Κύπρος χωρίς συνεταιρισμούς και χωρίς την εξίσωση του 20% με το 80% είναι το γεωστρατηγικό προγεφύρωμα της Δύσης, ανάχωμα για τους εξ Ανατολών κινδύνους αυτά ειπώθηκαν στην πολύ πετυχημένη εκδήλωση των Ροταριανών Ομίλων, που έκλεισε με την τιμητική βράβευσή του ομιλητή από τους  Προέδρους των  Ροταριανών Ομίλων  Αθηνών – Λυκαβηττού Αθηνών-Νότου, Αμαρουσίου και Σαλαμίνας Β.Αίας  κ. Παναγιώτη Μυκονιάτη Ευτύχιο Ζάρκο  Άγγελο Καρμανιόλα, και Κυριάκο Μαριδάκη  παρουσία του Διοικητή της 2470 Ροταριανής Περιφέρειας ροτ. Απόστολου Μαμάτα και των  π. Δ της 2470 Ροταριανής Περιφέρειας (Νότια Ελλάδα) Μάρης Δεληβοριά, Μαριάννας Καλοειδά της υποδεδειγμένης Διοικητού Ντόρας Κέμου, β. Δ Μιχάλη Βαρώτσο, Μαίρη Ζηλεμένου, Σαμαράκη Κώστα, Γραμματέα της Περιφέρειας, Φουσέκη Ντανιέλα, πολλών αξιωματούχων του Ρόταρυ και πολλών προσκεκλημένων, ανάμεσά τους Τερέζα Μαμάτα, Aγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνής Οργάνωσης Βιοπολιτικής Όλγα Μπορνόζη Πρόεδρο του Capital Link, Παπαθανασίου Αικατερίνη, Nιφόρος Θάνος, Δαμιλάκης Ευτύχιος, Διομής Δημήτρης, Κιζάνης Ιωάννης, Κυριαζής Βασίλειος, Λαρυγγάκης Δημήτριος, Μέρμιλας Γεώργιος, Αξιώτης Δ, Eφη Κόλλια του Μaritime Economies Θεόδωρος Καστανιάς και  Βίκυ Παπαγεωργοπούλου του WHO IS WHO.