Το Rotary Υπηρετεί τον Άνθρωπο

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει στα γραφεία της τον Διοικητή Rotary της Νοτίου Ελλάδας και να μιλήσει μαζί του για το τεράστιο έργο που γίνεται στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Γνώμονας σε κάθε περίπτωση, η ενθάρρυνση και η διάδοση της ιδέας της προσφοράς υπηρεσιών

Το Διεθνές Rotary είναι παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών, μια παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών, με 33.000 Ομίλους σε περισσότερες από 200 χώρες και πάνω από 1,5 εκατομμύρια μέλη. Τα μέλη του Rotary αποκαλούνται Ροταριανοί και εκτελούν ανθρωπιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Είναι επίσημος σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις όπως την UNICEF, την UNESCO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Κέντρο Καταπολέμησης Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Rotary ιδρύθηκε το 1905 στο Σικάγο των ΗΠΑ. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Στόχος του Rotary είναι η ενθάρρυνση και η διάδοση της ιδέας της προσφοράς υπηρεσιών, ως βάση κάθε αξιόλογης δραστηριότητας. Το 1917 ιδρύθηκε από το Rotary το Ροταριανό Ίδρυμα, προκειμένου να υλοποιούνται μέσω αυτού τα μεγάλα εκπαιδευτικά και ανθρωπιστικά προγράμματα.

Το Rotary στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο πρώτος όμιλος ιδρύθηκε το 1928 στην Αθήνα, ο δεύτερος το 1934 στη Θεσσαλονίκη και σήμερα λειτουργούν πανελλαδικά περίπου ενενήντα πέντε Όμιλοι στις δύο Περιφέρειές της: τη 2470 Περιφέρεια Διεθνούς Rotary, στην οποία ανήκουν οι Όμιλοι της γεωγραφικής περιοχής της Νοτίου Ελλάδας και την2484 Περιφέρεια στην οποία ανήκει η Βόρεια Ελλάδα.

Ο Διοικητής των Rotary της Νότιας Ελλάδας (2470 Περιφέρεια), Απόστολος Μαμάτας, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Κατρούγκαλο, Βοηθό Διοικητή και τον Άγγελο Καρμανιόλα, πρόεδρο του Ομίλου Αμαρουσίου, ήρθε στην εφημερίδα μας και μάς μίλησε για το πολύτιμο έργο που προσφέρει το Rotary στην ανθρωπότητα και βεβαίως στη χώρα μας. «Το κύριο πρόγραμμα του Διεθνούς Rotary είναι η προστασία των παιδιών από την πολιομυελίτιδα και η εξάλειψή της παγκοσμίως. Το 1985 υπήρχαν 250 χιλιάδες κρούσματα σε 125 χώρες και καταφέραμε να υπάρχουν αυτή τη στιγμή λιγότερα από 17 και μόνο σε δυο χώρες, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, κι αυτό γιατί ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση και οι κυβερνήσεις τους δεν συνεργάζονταν. Εμβολιάσαμε 2,5 εκατ. παιδιά, αν δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί θα είχαμε 20 εκατ. περίπου νεκρά ή ανάπηρα από την ασθένεια. Αν περάσουν δύο χρόνια χωρίς νέο κρούσμα, θα σημαίνει ότι εξαλείψαμε την πολιομυελίτιδα. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο!

Το Rotary δεν έδωσε μόνο χρήματα αλλά και ανθρώπινες ζωές, αφού οι εθελοντές του πήγαιναν να κάνουν εμβολιασμούς και σκοτώνονταν από τους Ταλιμπάν».

Οι δράσεις του Rotary στη χώρα μας

«Στην Ελλάδα κάνουμε καθημερινό έργο σε όλους τους τόπους. Μόνο μερικά παραδείγματα θα σας αναφέρω και μάλιστα πρόσφατα:

 • Έχουμε φτιάξει έναν μεγάλο παιδικό σταθμό στις κάτω Αχαρνές
 • ένα αγροτικό ιατρείο στην Ηλεία που κάηκε με τις φωτιές.
 • Έχουμε δώσει στον Ευαγγελισμό μηχανήματα, τον ψηφιακό τομογράφο πνευμόνων, που τότε δεν είχε κανένα νοσοκομείο στην Αττική
 • Εξοπλίζουμε κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία
 • Φτιάχνουμε κοινωνικά οδοντιατρεία, πρόσφατα στο Μεγανήσι, τώρα στη Χίο
 • Εξοπλίζουμε σχολεία, αίθουσες πληροφορικής σε δυσπρόσιτα μέρη, στη Ναύπακτο και στη Μάνη κάναμε ειδικά σχολεία

Ατελείωτα έργα έρχονται και βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας. Από τη στιγμή που μπορείς να αλλάζεις τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλάζεις και τη ζωή της κοινωνίας. Κάθε δεντράκι που φυτεύουμε, κάθε παγκάκι που βάζουμε σε μια γειτονιά για να ξεκουράζεται ένας ηλικιωμένος ή δυο τσουλήθρες στην παιδική χαρά, όσο κι αν φαίνονται μικρά, αλλάζουν δραματικά τις ζωές των ανθρώπων.

Συνδρομή στους πρόσφυγες

Ήμασταν από τους πρώτους που τρέξαμε όταν ήρθαν τα μεγάλα κύματα των προσφύγων. Βοηθήσαμε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με είδη πρώτης ανάγκης. Περιμένουμε τώρα μια υπεύθυνη πληροφόρηση από την Πολιτεία για τα σχέδιά τους για το μεταναστευτικό. Λένε ότι στην Κρήτη θα πάνε 3.000 μετανάστες. Χωρίς να το ξέρουμε με σιγουριά, δεν μπορούμε μόνοι μας να πάμε να ετοιμάσουμε σπίτια, σχολεία, τουαλέτες . Αν υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο, θα συμμετέχουμε. Εμείς, δεν είμαστε η οργάνωση που θα ταΐσει τον πεινασμένο με ένα ψάρι, εμείς θα του μάθουμε να ψαρεύει και θα του φέρουμε και το καλάμι. Στη χώρα μας όμως δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έργα μέχρι 300 χιλ. δολαρίων. Το Ροταριανό Ίδρυμα μάς δίνει μας τη δυνατότητα κάποιων παγκοσμίων χορηγιών. Εμείς έχουμε 6 συγκεκριμένους τομείς στους οποίους βοηθάμε.

 • Εμπέδωση ειρήνης και αποφυγή συγκρούσεων
 • Kαταπολέμηση των ασθενειών
 • Πρόληψη υγείας της μητέρας και του παιδιού
 • Το πόσιμο νερό
 • Η υγιεινή και το περιβάλλον
 • Η ενίσχυση της παιδείας

Ζητήστε λοιπόν τη βοήθειά μας κι εμείς θα είμαστε εκεί για να κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Συνέντευξη: Μαρία Πανάγου
πηγή: Αμαρυσία